Bespovratna sredstva za jačanje inovativnosti

Bez autora
May 17 2011

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru mere podrške malim i srednjim preduzećima za jačanje inovativnosti. Cilj konkursa je podrška razvoju kulture investiranja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u inovativnost radi povećanja konkurentnosti. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju pravna lica kategorisana kao mala i srednja preduzeća u skladu sa članom 7. Zakona o računovodstvu i reviziji, preduzetnici koji vode dvojno knjigovodstvo i zadruge. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju privredni subjekti koji su podneli popunjen prijavni formular regionalnoj agenciji/centru sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Mere, izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa, su u većinskom domaćem privatnom vlasništvu, registrovani na teritoriji Republike Srbije...

Dodela bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima za jačanje inovativnostiMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru mere podrške malim i srednjim preduzećima za jačanje inovativnosti.

Cilj konkursa je podrška razvoju kulture investiranja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u inovativnost radi povećanja konkurentnosti.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju pravna lica kategorisana kao mala i srednja preduzeća u skladu sa članom 7. Zakona o računovodstvu i reviziji, preduzetnici koji vode dvojno knjigovodstvo i zadruge.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju privredni subjekti koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • da su podneli popunjen prijavni formular regionalnoj agenciji/centru sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Mere;
  • da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije;
  • da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa;
  • da su u većinskom domaćem privatnom vlasništvu;
  • da su registrovani na teritoriji Republike Srbije;
  • da nisu u teškoćama prema definiciji privrednog subjekta u teškoćama iz člana 2. stav 5. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći;
  • da im u roku od dve godine pre podnošenja prijave nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti;
  • da su osnovani najkasnije u 2008. godini, odnosno imaju finansijske izveštaje za dve poslednje poslovne godine;
  • da su u periodu od 1. januara 2011. godine do dana podnošenja zahteva imali najmanje dva zaposlena na neodređeno vreme;
  • da za iste aktivnosti nisu koristili podsticajna sredstva koja potiču iz budžeta Republike Srbije, budžeta lokalne samouprave ili donatorskih organizacija.

Privredni subjekti mogu podneti samo jedan zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i to za samo jednu od ponuđenih aktivnosti.

Privredni subjekti koji su se prijavili da budu korisnici Mere mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 50 posto opravdanih troškova inovativnih aktivnosti, bez poreza na dodatu vrednost. Preostali iznos sredstava privredni subjekti su obavezna da finansiraju iz sopstvenih izvora, iz sredstava koja ne potiču iz budžeta Republike Srbije, budžeta lokalne samouprave ili donatorskih organizacija. Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 100.000 dinara, niti veći od 1,5 miliona dinara.

Odobrena državna pomoć ne sme da pređe iznos od 200.000 evra u dinarskoj protivrednosti po korisniku u toku bilo kog trogodišnjeg perioda.

Rok za konkurisanje je 15. jun 2011. godine.

Više informacija, kao i kompletnu dokumentaciju neophodnu za učešće u Meri, možete preuzeti na sajtu Ministarstva www.merr.gov.rs i Nacionalne agencije za regionalni razvoj www.narr.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik